Σχεδιασμός Προγράμματος – Ανάπτυξη Κοινού – Κινηματογραφικές Εκδηλώσεις

Πέρα από τη διανομή ταινιών στις αίθουσες του εμπορικού κυκλώματος, στις κινηματογραφικές λέσχες, αλλά και σε συνεργασία με άλλους φορείς, η One from the Heart αναλαμβάνει τον σχεδιασμό προγράμματος κινηματογραφικών αιθουσών αλλά και τη διαμόρφωση ξεχωριστής στρατηγικής για την ανάπτυξη κοινού της κάθε αίθουσας. Ταυτόχρονα, λόγω της πολυετούς εμπειρίας των στελεχών της στη διοργάνωση και επιμέλεια φεστιβάλ κινηματογράφου είναι μέσα στους σκοπούς της η διοργάνωση κινηματογραφικών εκδηλώσεων.

Η One from the Heart διοργάνωσε με επιτυχία για τέσσερα συνεχή καλοκαίρια το πρόγραμμα Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου. Από το 2014 έως το 2017 πραγματοποιήθηκε κάθε καλοκαίρι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου συνδυάζοντας κινηματογραφικά εργαστήρια που απευθύνονταν σε μαθητές Γυμνασίου με προβολές ελληνικών ταινιών. Οι Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου επέστρεψαν για 4η συνεχή χρονιά από τις 21 έως τις 24 Ιουλίου 2017 στην Αντίπαρο σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Αντιπάρου μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αντιπάρου, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σε παραγωγή της One from the Heart, καθώς και με τη συνεργασία του κινηματογράφου Cine Oliaros. Το τετραήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει κινηματογραφικά εργαστήρια για μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου καθώς και προβολές ελληνικών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους στον θερινό κινηματογράφο του νησιού Cine Oliaros με ελεύθερη είσοδο.

Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καταξιωμένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, όπως είναι οι σκηνοθέτες Ελίνα Ψύκου και Γιάννης Κορρές να μιλούν για τα μυστικά της δουλειάς τους, και μέσα από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια να έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας, να μάθουν τους βασικούς άξονες της κινηματογραφικής γλώσσας καθώς και να παρακολουθήσουν προβολές πρόσφατων ελληνικών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους. Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας και ενός νεότερου κινηματογραφόφιλου κοινού μακριά από τα αστικά κέντρα.

Το πρόγραμμα προβολών του τετραημέρου ήταν σε επιμέλεια του Λευτέρη Αδαμίδη και οι προβολές ήταν ανοιχτές σε όλους όσους βρίσκονταν στην Αντίπαρο 21-24 Ιουλίου. Οι προβολές του 2017 συμπεριλαμβάνουν μία επιλογή από τις καλύτερες και βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους της περασμένης χρονιάς που ταξίδεψαν στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ αναδεικνύοντας τους σκηνοθέτες που θα ξεχωρίσουν με τα επόμενα βήματα τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη και η Ζακλίν Λέντζου. Ανάμεσα τους και τρία ξεχωριστά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που διαδραματίζονται στη νησιωτική Ελλάδα, το Έρικ στη Θάσο, το Τρου Μπλου στην Ικαρία αλλά και το 4.1 Miles γυρισμένο στη Λέσβο υποψήφιο για Οσκαρ Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους καθώς και πρόσφατα βραβευμένο ως καλύτερο ντοκιμαντέρ αλλά και με το ειδικό βραβείο της Επιτροπής στα BAFTA.

Το κοινό της Αντιπάρου είχε την ευκαιρία να ακούσει τους διδάσκοντες του εργαστηρίου να μιλούν για τις ταινίες τους. Η Ελίνα Ψύκου, μετά την πρόσφατη διάκριση της νέας της ταινίας Ο Γιος της Σοφίας με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ της Tribeca στη Νέα Υόρκη, παρουσίασε στην Αντίπαρο την πρώτη της ταινία Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά που είχε κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου στο τμήμα Φόρουμ. Ο Γιάννης Κορρές παρουσίασε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία Όντως Φιλιούνται; που έκανε την πρεμιέρα της στο περασμένο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με μεγάλη επιτυχία, ενώ συνεχίζει και τη διεθνή πορεία της με πιο πρόσφατο σταθμό το εκλεκτικό Φεστιβάλ Bafici του Μπουένος Άιρες.

Το ντοκιμαντέρ έχει τη δική του θέση στο πρόγραμμα με δύο πρόσφατες ξεχωριστές παραγωγές. Η πρώτη είναι Η Τελευταία Παραλία των Θάνου Αναστόπουλου και Ντάβιντε Ντελ Ντέγκαν που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών το 2016 ακολουθώντας στη συνέχεια μια μακρά πορεία σε Φεστιβάλ, αλλά και στις αίθουσες της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Θάνος Αναστόπουλος ήταν διδάσκων στις Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου το 2015 καθοδηγώντας με επιτυχία την ομάδα μαθητών του στη δημιουργία του μικρού μήκους Cine που προβλήθηκε στο τέλος της εκδήλωσης. Το δεύτερο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε είναι το The Extra Mile της Βικτώριας Βελλοπούλου που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και σε επιλεγμένες προβολές σε αίθουσες, μια επίσης ξεχωριστή δουλειά που συγκίνησε τους κατοίκους του νησιού που ασχολούνται έμπρακτα και αδιάλειπτα με τον εθελοντισμό και τον αθλητισμό.

Lefteris Adamidis’ work during his tenure at the Thessaloniki International Film Festival as the artistic director of the Independence Days section which he created and curated for six years, as well as the Program Director of the Athens International Film Festival for three years, has been praised by the international specialized press for its unique programming and excellent strands and has been proved equally successful with audiences. His selections have included over the years complete tributes to the work of masters like Apichatpong Weerasethakul, Terence Davies, Jan Svankmajer, Lee Chang Dong, plus new voices like Andrew Bujalski, Maren Ade, Azazel Jacobs, Valeska Grisebach, among others. Filmmakers like Raya Martin, Tomas Alfredson, Joe Swanberg, Brillante Mendoza, Asghar Farhadi, Denis Villeneuve have attended Thessaloniki as Independence Days guests. Lefteris continues to work as a programmer collaborating with film festivals in Greece and abroad as well as with film exhibitors and cinemas, galleries, museums and arts institutions.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *