Αμνηστία

One from the Heart recommends Διανομή Εκδηλώσεις Νέα

 

Η ΑΜΝΗΣΤΙΑ του Μπουγιάρ Αλιμάνι από τις 29 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους.

 

Μετά την επιτυχημένη παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βερολίνου τον περασμένο Φεβρουάριο όπου απέσπασε το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογραφικών Αιθουσών Τέχνης (CICAE), η ΑΜΝΗΣΤΙΑ, πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μπουγιάρ Αλιμάνι, καταφέρνει να βρει το δρόμο της και στις ελληνικές αίθουσες.  Στις 29 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να προβάλλεται στους κινηματογράφους Λαΐς – Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στον Μικρόκοσμο. Πρόκειται για μια διεθνή συμπαραγωγή μεταξύ Αλβανίας, Ελλάδας και Γαλλίας, και για την πρώτη αλβανική ταινία που προβλήθηκε ποτέ στο Φεστιβάλ Βερολίνου και μάλιστα στο εκλεκτικό τμήμα FORUM.

Η ΑΜΝΗΣΤΙΑ είναι το χρονικό ενός καταδικασμένου έρωτα, που αγγίζει τα όρια της τραγωδίας, με φόντο τις σαρωτικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη μετα-κομμουνιστική Αλβανία. Μια σκοτεινή διαδρομή όπου η προσωπική μοίρα των ηρώων της συναντιέται με το αναπόδραστο βάρος μιας ιστορικής στιγμής. Όταν για πρώτη φορά δίνεται το δικαίωμα στους φυλακισμένους
να έχουν σεξουαλικές επαφές με τους συζύγους τους μέσα στη φυλακή, η Έλσα και ο Σπετίμ επισκέπτονται κάθε μήνα τους έγκλειστους συζύγους τους. Σε μια από τις επισκέψεις τους γνωρίζονται τυχαία και ξεκινούν μια σχέση που αλλάζει για πάντα τη ζωή τους. Όταν η κυβέρνηση αποφασίζει να προσφέρει αμνηστία στους κρατουμένους όλα γκρεμίζονται.

Η ταινία βασίζεται σε έναν πραγματικό νόμο που ψηφίστηκε στην Αλβανία και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τη φυλακή και τον εγκλεισμό των δυο πρωταγωνιστών «σαν μια μεταφορά για την πραγματική φυλακή που είναι και το θέμα μας: οι ζωές αυτών των χαρακτήρων», όπως σημειώνει ο Μπουγιάρ Αλιμάνι. Ταυτόχρονα στην ταινία  «η παλιά Αλβανία βρίσκεται σε διαμάχη με την καινούρια. Η ηθική παλεύει με το πάθος και υπάρχει ένα τίμημα. Όλα αυτά συμβαίνουν στην Αλβανία, που προσπαθεί να βρει τη δική της ταυτότητα στο δρόμο για την Ευρώπη. Η Έλσα και ο Σπετίμ «αντιπροσωπεύουν τις ιστορίες πολλών ανθρώπων που έχω γνωρίσει στην πατρίδα μου. Και οι δύο έχουν κάθε λόγο να μην είναι μαζί και ταυτόχρονα όλους τους σωστούς λόγους για να είναι. Η γυναίκα προσπαθεί να ανανεώσει τον εαυτό της μέσα από αυτή την αγάπη και ο άνδρας να ανακαλύψει το χαμένο του εαυτό. Ψάχνουν για καθαρές σταγόνες σε μια λασπωμένη ζωή που τους πνίγει».

Η ΑΜΝΗΣΤΙΑ καταφέρνει να μιλήσει με τη δικιά της ξεχωριστή γλώσσα για οικουμενικά θέματα όπως η μοναξιά, η ανεργία, οι πατριαρχικές κοινωνικές δομές που ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί και τα όνειρα που κάνουμε όλοι για απόδραση. Αποφεύγει την ωραιοποίηση των καταστάσεων αποσκοπώντας στην παρουσίαση της αλήθειας όσο σκληρή κι αν είναι. Οι ήρωες συγκρούονται με τον περίγυρό τους, αλλά ακόμα και με τον παλιό εαυτό τους σε μια προσπάθεια να απελευθερωθούν από τον τρόπο ζωής στον οποίο είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα. Όλα αυτά έχουν ένα τίμημα, αλλά αποτελούν και τη μοναδική επιλογή οποιουδήποτε ανθρώπου αποσκοπεί όχι απλά στην επιβίωση, αλλά σε μια ανεξάρτητη ύπαρξη.

Ο Μπουγιάρ Αλιμάνι που ζει και εργάζεται εδώ και είκοσι χρόνια στην Ελλάδα αποφάσισε να γυρίσει την πρώτη του μεγάλου μήκους στην Αλβανία με αλβανούς ηθοποιούς, αλλά σε μεγάλο βαθμό με ελληνικό συνεργείο ανάμεσά τους και ο διευθυντής φωτογραφίας Ηλίας Αδάμης. Η
πρωταγωνίστρια Λούλι Μπίτρι (Έλσα) ζει στην Ιταλία, ενώ ο Καραφίλ Σένα (Σπετίμ),  διάσημος στην πατρίδα του από την τηλεόραση, ζει επίσης στην Ελλάδα και έχει δουλέψει σαν ηθοποιός στο σινεμά, αλλά και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Την παραγωγή της ταινίας υπογράφει από την ελληνική πλευρά ο Θάνος Αναστόπουλος (Όλο το Βάρος του Κόσμου, διόρθωση).

Η ΑΜΝΗΣΤΙΑ είναι η πρώτη ταινία από την Αλβανία που χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό ταμείο Eurimages και έχει λάβει στήριξη από το Αλβανικό και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, αλλά και από τη Nova.  Ήδη προβάλλεται στους κινηματογράφους στη Γαλλία και έχει αγοραστεί για διανομή στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Συμμετείχε στα Φεστιβάλ του Σαράγεβο, του Μόντρεαλ, του Βανκούβερ και της Ιερουσαλήμ ανάμεσα σε πολλά άλλα, ενώ βραβεύθηκε και στο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Λέτσε της Ιταλίας (Special Jury Prize,βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών FIPRESCI, Cineuropa Prize).

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.