Η Σωτηρία της Ψυχής στους κινηματογράφους

One from the Heart recommends Διανομή Νέα

⭐ ⭐ ⭐1/2 Άκης Καπράνος, ⭐ ⭐ ⭐ Χρ.Μήτσης Αθηνόραμα, ⭐ ⭐ ⭐ Ρ.Εκσιέλ FLIX, ⭐ ⭐ ⭐ Θ.Δημητρόπουλος Έθνος, ⭐ ⭐ ⭐ Ν.Μικελίδης enetpress, ⭐ ⭐ ⭐ Αιμ.Χαρμπής Καθημερινή, ⭐ ⭐ ⭐ Τ.Μελεμενίδης LIFO, ⭐ ⭐ ⭐ Π.Παναγόπουλος Freecinema, ⭐ ⭐ ⭐ Ηλ.Δημόπουλος Cinemagazine, ⭐ ⭐ ⭐ Τ.Καποδίστρια tospirto, ⭐ ⭐ ⭐ Π.Γκουγιάννος Moveit

“Η πολλαπλή απελευθέρωση έρχεται στο τέλος σαν μικρό, πολύτιμο δώρο ενός χειροποίητου και τρυφερού δράματος πάνω στο πέρασμα του χρόνου, το νόημα της ζωής και την ανθρώπινη επικοινωνία”. ⭐ ⭐ ⭐ Χρ.Μήτσης Αθηνόραμα

«Με δυο γοητευτικά διακριτικούς πρωταγωνιστές, ο Μπουτιανί αξιοποιεί σχεδόν πνευματικά τις περιοχές του Βαρανάσι, αποτυπώνοντας έναν τόπο με βαθιά ομορφιά. Ένα μέρος ολοζώντανο και μαζί ξεχασμένο από το χρόνο, όπου όλα, λίγο σκονισμένα, λίγο άβαφα, έχουν πάρει τους τρυφερούς τόνους της μνήμης». Λ.Γαλανού Εφημερίδα των Συντακτών

“Πόσο αέρινη μπορεί να είναι μια ταινία που προαναγγέλλει εξαρχής έναν θάνατο; Αν είναι συμβιβασμένη με αυτήν ακριβώς την ιδέα του τέλους, τότε μέχρι και γέλιο βγάζει, χωρίς δεύτερες σκέψεις ή ενοχές”.
⭐ ⭐ ⭐ Ρ.Εκσιέλ FLIX

“Ταξίδι αυτογνωσίας αλλά και απελευθέρωσης, διανθισμένο με χιούμορ”. ⭐ ⭐ ⭐ Ν.Μικελίδης enetpress

«απροσδόκητα ώριμο ντεμπούτο» Αιμ.Χαρμπής Καθημερινή – ταινία της εβδομάδας

“Ο Μπουτιάνι καταφέρνει κάτι αξιέπαινο: αγκαζέ με ένα διακριτικό, σχεδόν σουρεαλιστικό χιούμορ, και με απλόχερους βοηθούς την υπέροχη φωτογραφία και μουσική, ο σκηνοθέτης στήνει τον ιδανικό ορισμό του καλώς νοούμενου φολκλόρ. Ένας υποδόριος ύμνος στη νοοτροπία, τα χούγια, τα χωρατά, τα αγγίγματα, τα χρώματα, και τις μυρωδιές της Ινδίας σε μια ιστορία που «μιλάει» όλες τις γλώσσες του κόσμου”. ⭐ ⭐ ⭐ Τ.Καποδίστρια tospirto

Η One from the Heart παρουσιάζει το ντεμπούτο του Σουμπασίς Μπουτιανί (Shubhashish Bhutiani), Η Σωτηρία της Ψυχής. Η ταινία από την Ινδία έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας στο πρόγραμμα για νέους σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο Biennale College και κέρδισε το Βραβείο Unesco για την ανθρωπιστική ματιά του. Στη συνέχεια η ταινία ταξίδεψε στα Φεστιβάλ του Μπουσάν, του Ντουμπάι, του Γκέτεμποργκ, του Μονάχου, του Σαν Φρανσίσκο και του Σίδνεϊ, ανάμεσα σε άλλα, ενώ έχει διανεμηθεί με επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Εκπροσωπώντας το νέο κύμα κινηματογραφιστών από την Νοτιοανατολική Ασία, ο εικοσιεξάχρονος Μπουτιανί εξερευνά οικουμενικά θέματα όπως το πέρασμα του χρόνου, η θνητότητα και το νόημα της ζωής αλλά και τις παραδόσεις της Ινδικής κουλτούρας μέσα από μια πανανθρώπινη συγκινητική ιστορία ελπίδας διαποτισμένη με μοναδικό χιούμορ και με τα αξέχαστα τοπία της ιερής πόλης του Βαρανάσι να προσφέρουν ένα αλησμόνητο σκηνικό. Η ταινία θα βγει στις αίθουσες στις 5 Ιουλίου .

Ο Ρατζίβ αναγκάζεται να παρατήσει τα πάντα ώστε να εκπληρώσει την τελευταία και παράξενη επιθυμία του πατέρα του να ταξιδέψει στο Βαρανάσι για να σώσει την ψυχή του. Το ταξίδι που ακολουθεί αναγκάζει τους δύο άντρες να επανασυνδεθούν ο ένας με τον άλλον και με τον κόσμο γύρω τους σε αυτή την συγκινητική και γενναιόδωρη κομεντί που αρκετοί κριτικοί έσπευσαν να συγκρίνουν με το Ταξίδι στο Τόκιο του Όζου.

Ο Αντίλ Χουσέιν (Adil Hussain) στο ρόλο του γιου μας είναι γνωστός για έναν από τους βασικούς ρόλους στην ταινία του Ανγκ Λι Η Ζωή του Πι, ενώ ο Λαλίτ Μπελ (Lalit Behl) στο ρόλο του πατέρα πρωταγωνιστούσε στην ταινία Η Πεταλούδα (Titli) που είχε προβληθεί στο τμήμα Un Certain Regard του Φεστιβάλ Καννών. Τέλος, αξίζει να θυμίσουμε ότι στο ρόλο της μητέρας συναντάμε την Τζιταντζαλί Κουλκαρνί (Geetangali Kulkarni), πρωταγωνίστρια του αριστουργηματικού Δικαστηρίου που η One from the Heart είχε διανείμει με επιτυχία πριν από μερικά χρόνια.

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

«Ένα σημαντικό θέμα για μένα ήταν εξαρχής η απελευθέρωση. Υπάρχει η πνευματική απελευθέρωση του πατέρα, η πιο υλική απελευθέρωση του γιου, αιχμάλωτου της δουλειάς του και της τεχνολογίας, καθώς και η απελευθέρωση της εγγονής από την παράδοση, επιλέγοντας να παντρευτεί από έρωτα και να εργαστεί.

Η συμφιλίωση είναι επίσης ένα κεντρικό θέμα. Στο τέλος της ζωής μας έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε όλα τα λάθη που κάναμε. Στην Ινδία, και ακόμα πιο έντονα στο Βαρανάσι, είναι σημαντικό να λυτρωθούμε από αυτές τις σκέψεις και να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας και αυτό ακριβώς επιτρέπει αυτή η περιπέτεια στον πατέρα και στο γιο του.

Η ταινία εκφράζει ταυτόχρονα και τη διαμάχη ανάμεσα στον μοντέρνο κόσμο και τις παραδόσεις. Η Ινδία δεν έχει βρει ακόμα την αρμονία μεταξύ του σεβασμού των αρχαίων παραδόσεων που εκπροσωπούνται στην ταινία από τον πατέρα και την ιερή πόλη και τον πιο μοντέρνο διασυνδεδεμένο και καπιταλιστικό κόσμο που εκπροσωπούν ο γιος και η εγγονή. Η Σωτηρία της Ψυχής αγγίζει όλες τις γενιές και είναι στην ουσία της μια ταινία για τη ζωή, την οικογένεια και την αγάπη σε όλες της τις διαστάσεις».

Έγραψαν για την ταινία:

«Στο επίπεδο της ταινίας Ταξίδι στο Τόκιο του Όζου, ήδη κλασική» ***** Financial Times

«Μια ινδική ταινία με βάθος και ευγένεια» **** Little White Lies

«Γεμάτη ζεστασιά και τρυφερότητα» Hollywood Reporter

«Ένας θρίαμβος» Sight and Sound

«Eπιλέξτε την ταινία Η Σωτηρία της Ψυχής ως τον κινηματογραφικό σας προορισμό αυτό το καλοκαίρι» ***** The Upcoming

«Αυτό το ινδικό δράμα θα σας κάνει να νιώσετε λίγο περισσότερο άνθρωποι» **** The Guardian

«Αν o Ίνγκμαρ Μπέργκμαν γύριζε το Εξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ θα έμοιαζε με αυτή την ταινία»**** The Times

«Απαλή σαν καλοκαιρινό αεράκι» **** Daily Express

«Σε συγκινεί και σε ανταμείβει»**** Time Out

***** Financial Times ***** The Upcoming **** The Guardian **** Empire
**** Cinevue **** Little White Lies **** Total Film **** The Times
**** Daily Express **** Empire **** Positif **** Humanité

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *