Φυσικό Φως – Βαγόνι Αριθμός 6 – Δεσμοί Γυναικών – 62o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

festival One from the Heart recommends Διανομή Νέα

Καθώς τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι πρωτίστως οι ταινίες τους και οι άνθρωποι που ταξιδεύουν για να μιλήσουν για αυτές, η One from the Heart παρουσιάζει τρεις νέες ταινίες της στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

  • Φυσικό Φως – Natural Light – του Ντένες Νάγκι (Denes Nagy) – Αργυρή Άρκτος – Βραβείο Σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Βερολίνου – Ουγγαρία – ντεμπούτο –
  • Βαγόνι Αριθμός 6 – Compartment No6 του Γιούχο Κουοσμάνεν (Juho Kuosmanen)Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής – Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Φεστιβάλ Καννών (μοιράστηκε το βραβείο με τον Ασγκάρ Φαραντί), Φεστιβάλ Τορόντο, Φεστιβάλ Karlovy Vary, Επίσημη πρόταση της Φιλανδίας για Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Είναι η 2η ταινία του σκηνοθέτη ενώ με το ντεμπούτο του (Η Πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Όλλι Μάκι) κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα Un Certain Regard του Φεστιβάλ Καννών.
  • Δεσμοί Γυναικών – Lingui, The Sacred Bonds – του Μαχαμάτ Σαλέχ Χαρούν (Mahamat Saleh Haroun) – Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Φεστιβάλ Καννών, Special Presentations Φεστιβάλ Τορόντο, Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Φεστιβάλ Λονδίνου – Τσαντ – Γαλλόφωνη – O Χαρούν είναι ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του Αφρικανικού κινηματογράφου, έχει κερδίσει Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Βενετίας με την πρώτη του ταινία, Bye-bye Africa. Στη συνέχεια συμμετείχε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες με την ταινία Abouna (Our Father) (Directors’ Fortnight, Cannes 2002) και στη συνέχεια κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας με την ταινία Daratt, Dry Season. Το 2010 η ταινία του A Screaming Man κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών. Το 2011 ήταν μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών. To 2013 ήταν και πάλι στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών με την ταινία του Grisgris.